Mám zaměstnání a rozjíždím firmu, jak z toho vytěžit maximum?

Mám klientku Moniku, která začínala se svojí firmou tím způsobem, že ještě pracovala jako účetní v jiné společnosti. Byla zaměstnaná. Přes den chodila do kanceláře a po večerech a nocích se vzdělávala v podnikání, managementu a marketingu.

Chodila do kurzů, četla knihy a pomalu zakládala vlastní účetní firmu.

Nebylo to pro ni jednoduché, protože mezi tím vším se musela starat o svoji 8letou dceru a byla samoživitelka.

child-1245893_1280

Zdroj www.pixabay.cz

Přesto nějakým zázračným způsobem dokázala ze svojí situace vyždímat, co to šlo a nakonec svůj sen s vlastním podnikáním uskutečnila.

Co udělala jinak a proč se jí to povedlo?

#1 TIME-MANAGEMENT

Otřepané dvojsloví, které v nás zanechává apatii? Učitelé a koučové bohužel ze slova time-management udělali nic neříkající frázi, které nikdo nerozumí.

Pojďte ji tedy pojmenovat jinak: Práce s časem.

Není tajemstvím, že lidé se pouští do úkolů často ve chvíli, kdy nemají na výběr. Neděláme věci, když můžeme, ale když musíme.

Monika věděla, že pokud si neudělá ve svém denním harmonogramu pořádek, tak nikdy ničeho nedosáhne.

Její běžný den vypadal takto:

  • 6 – 7h  vypravení dcery do školy
  • 7 – 8h cvičení
  • 9 – 16h práce
  • 16 – 17h vyzvednutí dcery ze školy
  • 17 – 19h večeře, volný čas s dcerou
  • 19 – 23h kurz, samostatná práce, shánění vlastních klientů, vzdělávání

Může se zdát, že jde až o příliš přísný program, ale Monika věděla, kam chce dojít a co chce získat, proto se jí to povedlo.

Máte cíl? Pak ho dosáhnete, zdroj www.pixabay.cz

#2 CÍL

hourglass-1703330_1280

„Když se snažíme zasáhnout příliš malý cíl, není divu, že se nám třese ruka.“ Pavel Kosorin  zdroj www.pixabay.cz

Nebojte se si svoje sny napsat. Musíte přesně vědět, kam chcete dojít. Je to jako mapa na ostrově, kde jste nikdy nebyli. Méně se bojíte, víte, co dělat a kam jít.

Cíl by měl být co nejvíce konkrétní a hlavně přestavitelný.

Například:

„Jsem majitelkou úspěšné účetní firmy. Mám 20 spolehlivých a spokojených zaměstnanců. Moje roční obraty jsou přes 1 milion korun. Svoji práci miluji a nabíjí mě.“

#3 KURZY V PRÁCI, ŠKOLENÍ

Ať už pracujete kdekoli, jsou ve Vaší práci činnosti, které jste se musela naučit. Využijte proto každé příležitosti vzdělání, která se Vám nabízí.

Zajímáte se o květiny a chtěla byste si otevřít vlastní květinářství? Kupte si knihy o oboru, do kterého chcete proniknout, a čtěte.

Pokud děláte ve finančním poradenství, bance nebo třeba účetní firmě, choďte na školení. Využijte možnost se něco přiučit a zlepšit svoje dovednosti. Nikdy nevíte, kdy se Vám budou znalosti hodit.

#4 NETWORKING – KOLEGOVÉ, BUDOUCÍ OBCHODNÍ PARTNEŘI

Spolupráce a dobré vztahy s kolegy mohou být zásadní. Byly to právě dobré vztahy, co pomohlo Mirandě Priestly (v hlavní roli Meryl Streep) ve filmu Ďábel nosí Pradu, aby nepřišla o svoji práci. Všichni za ní stáli a byli ochotni jít tam, kam ona.

Není od věci mít dobré vztahy, může to být právě kolega nebo kamarádka z kanceláře, kdo s Vámi nakonec založí Vaši novou firmu. Už máte vybudovanou důvěru, víte, co očekávat, znáte se, a to jsou základy, na kterých se staví ze všeho nejlépe.

beaded-1630493_1280

Budujte síť kontaktů, zdroj www.pixabay.cz

#5 JISTOTA

Co si budeme nalhávat. Z mojí zkušenosti je jistota zrovinka ten důvod, proč se ženy někdy bojí opustit zaměstnání a jít do „rizika“ podnikání. Využijte toho tedy na 100%. Máte takzvaně krytá záda a přitom už se věnujete svému novému byznysu. To Vám může dodat sebedůvěru a pomoci Vám na cestě k úspěchu.

Jakmile jsou pokryty základní potřeby, vše se dělá mnohem snáze.

Jak se cítíte? Těšíte se na další krok? Začátky podnikání jsou jako skok baletky na hrazdě v cirkusu. Pod Vámi propast, všichni na Vás koukají, svět může chvilkami působit jako rozmazaná šmouha a Vám se v tom všem víru zvedá žaludek. A najednou je potřeba skočit. Ne každý najde odvahu.

Já jsem tu ale proto, abych Vás případně podržela. Společně to zvládneme.

S láskou

Vaše Alexandra

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů